kliknutím aktivujete zoom
načítám...
Nenašli jsme žádné výsledky
otevřít mapu
Pohled Cestovní mapa Družice Hybridní Terén Moje lokace Celá obrazovka Předch další
Výsledky vyhledávání

Jak předpovídat vývoj realitního trhu?

Autor admin : 2 září, 2022
0

Mnoho klientů se dnes ptá, zda je nyní vhodné investovat do vlastní nemovitosti, případně ji prodávat. Téměř nikdo není schopen říct, kam se situace vyvine. Se čtrnácti lety realitní praxe a téměř tisícovkou prodaných nemovitostí se dnes zamýšlím nad směřováním realitního trhu a říkám si: „Kéž bych uměl věštit z té křišťálové koule v mé kanceláři.“

A nyní vážně. Názory odborníků v současnosti směřují třemi hlavními směry. První skupina tvrdí, že se nic dít nebude, že ceny nemovitostí zůstanou na aktuální cenové úrovni. Druhá skupina zastává názor, že ceny porostou stejně jako v posledních dvou letech. A konečně třetí tábor předpovídá, že musí přijít veliká krize a ceny nemovitostí rapidně spadnou dolů. Co si z toho tedy vybrat? Každý výše uvedený názor má svá opodstatnění a opírá se o trendy na trhu, vlastní zkušenosti a jiné dílčí parametry. Pojďme se nad tím lehce zamyslet.

Cenu nemovitostí ovlivňuje celá řada faktorů, a mezi ty nejzásadnější patří základní úroková sazba ČNB, která má přímý vliv na úrokové sazby hypoték a úvěrů. Jak se říká, žádný strom neroste do nebe. Stejně tak úrokové sazby ČNB, které mají sloužit jako ochrana před zvyšující se inflací, nemohou stoupat do nekonečna. Řada ekonomů již dnes tvrdí, že inflace narazila na svůj strop a úrokové sazby se dále zvyšovat nebudou. Kéž by… Každopádně dříve nebo později se bude muset ekonomika v Česku nastartovat tím, že se úrokové sazby postupně vrátí zpět na snesitelnou úroveň, aby si firmy i lidé mohli začít zase normálně půjčovat peníze.

Druhý názor říká, že pokud všechno zdražuje, proč by cena nemovitostí měla stagnovat nebo se dokonce snižovat? Nové developerské projekty, například bytové domy, se nyní v důsledku zdražování téměř všech vstupů (tedy ceny peněz, stavebních materiálů, energií, paliv…) staví mnohonásobně dráž. Logicky pak cena těchto bytů bude také mnohem vyšší. Tak proč by ceny starších bytů měly klesat? Trend byl vždy takový, že cena starších nemovitostí kopírovala cenu těch nových. A pak je zde také obrovská suma naspořených peněz mezi lidmi. Klienti bank v ČR mají aktuálně naspořeno přes tři biliony korun českých. Tito lidé nyní řeší, jak své úspory co nejlépe ochránit proti vzrůstající inflaci. A mnoho možností není. Akciový trh se skoro zhroutil, virtuální měny taktéž, drahé kovy jsou spíše konzervativní a na dlouhou dobu. Takže nám opět zbývají nemovitosti, do kterých ti, kteří hotovost mají na účtech v bankách, začnou nakupovat. Nabídka na trhu se rychle vyprodá a ceny budou dále stoupat.

Pro poslední skupinu je hlavním argumentem fakt, že mnohým klientům, kteří si nemovitosti pořídili v minulých letech končí fixace hypoték. Na úvěry, které měli klienti bank nasmlouvané s úrokem kolem 1,9 %, nyní dostanou sazbu 7 %. K tomu se jim zvýšení ceny energií třeba z pěti tisíc korun měsíčně na patnáct a více. A to bude pro řadu majitelů nemovitostí velký problém a na trhu se tak objeví spousta nemovitostí, jichž se vlastníci budou snažit rychle zbavit. Jednoduše proto, že jim po zaplacení nákladů na dům nebo byt nezbydou peníze na život. V důsledku toho by cena měla začít klesat.

A co závěrem? Jak vše nakonec dopadne aktuálně asi neví ani sebeerudovanější odborník, snad jen jasnovidec s křišťálovou koulí. Jisté je jen to, že lidé musí nejen jíst, ale také bydlet. A odkládání řešení bytové situace má často vliv i na mezilidské vztahy a duševní zdraví.  Pro prodávající je dnešní cena nemovitostí na historických maximech… A pro kupující? Ti s aktuálním stavem bohužel nic nenadělají. Na druhou stranu investice do nemovitosti je pro ty, kteří mají peníze uložené v bankách, určitě jistější volbou…

Pokud budete mít jakýkoliv dotaz ohledně prodeje či koupě nemovitosti, kontaktujte mě. Můžeme si dát třeba dobrou kávu u nás v kanceláři a něco vymyslíme. Svět se přece točí dál. A každá doba přináší své možnosti.

Hezké dny Vám přeji 😊

P.S.: My tu křišťálovou kouli v kanceláři v Karlových Varech skutečně máme…

  • Pokročilé vyhledávání

Porovnejte nabídky